Loading Events
This event has passed.

Op donderdag 20 september 2018 vindt voor de tiende keer het symposium “Incidenten in de Patiëntenzorg” plaats in het Academisch Medisch Centrum, Amsterdam. Het bijwonen van dit symposium is interessant voor alle medewerkers in de zorg, artsen, verpleegkundigen, paramedische disciplines en facilitaire diensten. Er worden twee thema’s behandeld:

  • Ochtend: Safety 2.0; Learning from Excellence en
  • Middag: Met de kennis van nu is het achteraf makkelijk praten/oordelen!

Safety 2.0: Learning from Excellence

Dagelijks vinden er gebeurtenissen plaats die aanleiding geven tot incidenten en calamiteiten. Hiervan willen leren is een vanzelfsprekende vervolgactie. Uitvoerige onderzoeken, creatieve verbetermaatregelen en omvangrijke rapporten ter verantwoording zijn het resultaat.

Veel vaker gaan gebeurtenissen in het dagelijks leven en bij de beroepsuitoefening goed en zelfs zeer succesvol. Moet het niet meer vanzelfsprekend om hieruit lering te trekken? Een invalshoek die maatschappelijk, politiek en beroepsmatig nog in de kinderschoenen staat. Een visie om vandaag bij stil te staan!

Met de kennis van nu is het achteraf makkelijk praten/oordelen!

Iedereen weet dat fouten maken menselijk is en dat we in ons dagelijks en beroepsmatig leven ermee te maken krijgen. Toch wordt het maken van een (ernstige) fout persoonlijk als verschrikkelijk en als falen ervaren.

Bij het reproduceren van de ongewenste situatie wordt meestal wel duidelijk wat de aanleiding was. De aanleiding is vaak heel divers of een samenstel hiervan. De wet van Murphy “Anything that can go wrong, will go wrong“ wordt vaak aangehaald. Terecht of onterecht?

Meer informatie en registratie

Voor meer informatie over dit event of om u te registreren voor dit symposium, bezoek de event pagina van het AMC.

We zien u graag bij onze posterpresentatie

Kunnen we meer doen met de incident data die we verzamelen? Dit was het onderwerp van een studie die Wouter van Kempen (student Msc. Occupational Health Psychology, Leiden Universiteit) succesvol heeft afgerond in samenwerking met een Nederlands ziekenhuis, gedurende zijn stage bij CGE. Tijdens het AMC Symposium zal het onderzoek en de resultaten delen in onze posterpresentatie.